Namnbyte – Alfa Romeo Milano blir Junior

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 apr 2024

I förra veckan presenterade italienska Alfa Romeo sin första elbil. Genom att döpa den till Milano skulle modellen vara en hyllning till märkets hemstad i norra Italien.

Men nu ändras namnet till Alfa Romeo Junior. Det efter att namnet Milano visade sig vara ett val som inte gick hem hos alla och mötte politiskt motstånd. Landets industriminister gick till exempel direkt ut och sa att namnvalet är olagligt.

Orsaken är att bilen ska tillverkas i Stellantiskoncernens fabrik i Polen. Och enligt en lag från 2003 måste produkter med namn som hänvisar till Italien också tillverkas i landet, menade industriministern.

För att minska risken för fortsatt konflikt backar nu alltså Alfa Romeo. Det nya namnet Junior ska ha funnits med i planerna tidigare och hamnat på andra plats bakom Milano i en undersökning bland entusiaster till märket.

”Vi beslutade att byta namn, även om vi vet att vi inte är skyldiga att göra det, eftersom vi vill bevara de positiva känslor som våra produkter alltid har genererat och undvika alla typer av kontroverser”, skriver Alfa Romeos vd Jean-Philippe Imparato i ett pressmeddelande.

Som tidigare bestämt kommer den omdöpta kompakta elsuven att tillverkas i Polen. Något som enligt Stellantis gör den omkring 10.000 euro, eller 115.000 kronor, billigare för kunden att köpa jämfört med om den skulle tillverkas i Italien.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: