Italiensk ilska över att Alfa Romeo Milano byggs i Polen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 apr 2024

I veckan fick vi se Alfa Romeos första elbil som döpts till Milano, som en hyllning till märkets hemstad. Att den trots namnet ska byggas i Stellantiskoncernens fabrik i Polen är något som nu vöcker känslor i Italien. Enligt landets industriminister Adolfo Ursu kan det rent av vara olagligt.

-En bil som heter Milano kan inte byggas i Polen. Det är förbjudet enligt italiensk lag, citeras han i branschtidningen Automotive News.

Bakgrunden uppges vara en lag som kräver att produkter med italienskklingande namn också tillverkas i just Italien. Att det blir i Polen som Alfa Romeo Milano byggs beror på att den delar teknik med Jeep Avenger och Fiat 600 som båda tillverkas där.

Förutom hänvisningen till lagen ska kritiken också ses som en del i den italienska regeringens mål att öka biltillverkningen i landet.

Stellantis chef Carlos Tavares ser ut att ha en mer ekonomisk hållning kring frågan om var Alfa Romeo Milano ska byggas. Genom att tillverka den i den polska fabriken uppges sänka priset på bilen med 10.000 euro, omkring 115.000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: