Alfa Romeo avslöjar mer om planerna för elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 mar 2024

I april har italienska Alfa Romeo lovat visa sin första serietillverkade elbil. Namnet blir Milano, en hyllning till hemstaden, men tillverkningen ska ske i Stellantiskoncernens fabrik i Polen. Där byggs redan Jeep Avenger och även om Alfa Romeo inte har meddelat några detaljer kring Milano är det inte helt omöjligt att den delar teknik med Avenger. Det betyder ett batteri på 54 kWh, en räckvidd på omkring 40 mil och framhjulsdrift från en elmotor med 156 hästkrafter.

Alfa Romeo Stelvio kommer i en eldriven version nästa år.

Hur planerna för kommande elbilar ser ut får vi nu däremot veta mer om. Nästa år kommer en ny generation av suven Stelvio som då även ska erbjudas med eldrift. Det blir också den första modellen att använda den större versionen STLA Large av Stellantiskoncernens elbilsplattform.

STLA sträcker sig från ”Small” för småbilar till ”Frame” för transportbilar och pickuper. Hittills har vi fått se Peugeot e-3008 och nu idag e-5008 på plattformen, då med versionen STLA Medium. Med den ska det vara möjligt att bygga modeller med en längd på upp till 4,9 meter. Alfa Romeo Stelvio kommer alltså med alla säkerhet bli större än så, och därmed större än dagens version.

Även Giulia kommer med eldrift, men först 2026.

Nya Stelvio ska också bjuda på ett kliv framåt när det kommer till digitala tjänster genom att också bli först ut med mjukvara som baseras på arkitekturen STLA Brain. Exakt vad vi kan vänta oss avslöjas däremot inte.

Året efter, 2026, kommer nästa elbil som då blir en eldriven version av sedanen Giulia. Till skillnad från Milano ska både eldrivna Stelvio oh Giulia tillverkas i Italien.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: