Nederländerna först ut – tio Superchargers öppna för alla

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 nov 2021

Efter flera år av spekulationer bekräftade Tesla tidigare i år att företagets Superchargers kommer bli tillgängliga även för andra märken. Nu är ett första pilotprojekt igång i Nederländerna där alla elbilsägare kan ladda vid Superchargers på tio platser i landet.

Nyheten kom plötsligt och meddelades först av en utvecklare på Twitter som hittat funktionen i senaste versionen av Teslas app. Det bekräftades av Tesla under dagen genom att det sattes upp en supportsida på Teslas nederländska sida, som nu även finns hos svenska Tesla. Men möjligheten att ladda för alla är alltså ännu begränsad till de tio stationerna i Nederländerna. När det blir möjligt att ladda sin Volkswagen, Hyundai, Porsche eller annan bil vid en Supercharger i Sverige är därför ännu oklart.

”Framtida platser kommer endast att öppnas för fordon av andra märken om kapaciteten tillåter detta”, skriver Tesla på supportsidan.

Enligt Tesla i Sverige finns det heller ingen information just nu kring när pilotprojektet utvidgas till andra marknader.

Nätverket med snabbladdare är ett av Teslas främsta trumfkort och något som gett Tesla en fördel framför elbilar från andra märken. Ännu är en del oklart, bland annat om alla omkring 3 000 Superchargers blir tillgängliga och exakt vad det kommer kosta.

Beslutet att öppna Superchargers för andra har väckt viss oro hos de som idag kör Tesla att det kommer leda till köer vid snabbladdarna. Något som Tesla själva är medvetna om.

– Vi kommer att noggrant övervaka flödet på platserna och lyssna på våra kunders erfarenheter, säger Tesla i ett uttalande.

Den som befinner sig i Nederländerna och vill testa måste ladda ned version 4.2.3 av Teslas app till mobilen. När du står vid laddaren ska numret på den anges i appen och sedan är det bara att ladda. Det stämmer också överens med de uppgifter som Elon Musk tidigare gav i en frågerunda med journalister kring hur det ska fungera.

Priset då? Det är precis som tidigare sagts ”flexibelt”, vilket i praktiken betyder att det skiljer sig åt beroende på plats och tid på dygnet. Det exakta priset för att ladda visas i appen när du ska börja ladda.

Enligt uppgifter från användare på Twitter kan priset för den som inte kör Tesla vara 0,57 Euro per kWh, jämfört med 0,25 Euro för en Tesla – alltså omkring 5,60 kronor jämfört med 2,47 kronor. Utöver det uppges Tesla även erbjuda en prenumerationstjänst för 13 Euro per månad som gör det möjligt även för andra märken att ladda till ett pris på 0,24 Euro per kWh.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: