NIO öppnar teknikcenter för självkörning i Berlin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 apr 2024

NIO vill utveckla assistanssystem bättre anpassade för europeiska förhållanden och regler. Något som bäst görs på plats här och för det har företaget nu öppnat ett nytt utvecklingscenter i Berlin döpt till ”Smart Driving Technology Center”. Valet av stad är inte helt oväntat. Förra året öppnade NIO en teknikhubb i just Berlin där det utvecklas nya funktioner ”specifikt för europeiska användares behov”.

De båda avdelningarna ska nu samarbeta nära för teknisk utveckling till NIO:s modeller bättre anpassade för Europa. För inte bara användarnas behov skiljer sig åt här jämfört med NIO:s hemmamarknad i Kina. Reglerna för inte minst självkörande funktioner är här mer strikta. Dessutom är Europa långt ifrån en enhetlig marknad med olika regler i olika länder. Och de ändras snabbt här, vilket NIO då vill kunna reagera på genom att ha utveckling på plats i Europa.

– NIO:s bilar är från Europa – för Europa, citerades NIO:s europachef Hui Zhang från öppningseventet på måndagen.

Även om det är bilar de säljer ser sig NIO gärna mer som ett techbolag än en traditionell biltillverkare. För redan från början har företaget fokuserat mycket på teknik i allt från batteribyten till den virtuella assistenten Nomi. Men också ett stort fokus på assistanssystem för att göra sina bilar delvis självkörande och utrusta dem med lidarradar och kraftfulla datorer.

I fokus står systemet Aquila som med en lidarradar på taket över vindrutan samt ytterligare 32 sensorer utgöra basen för NIO:s ”Advanced Driver Assistance Systems”, eller kort ADAS. Ett mål som nämns är att systemet ska bli bättre på att kunna ”se” sin omgivning även vid kraftig nederbörd.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: