Nissan ändrar strategi – endast eldrift i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 sep 2023

Japanska Nissan kan stoltsera med att deras Nissan Leaf blev den första massproducerade elbilen. Trots det har tillverkaren inte lyckats behålla sitt försprång. Konkurrensen på elbilsmarknaden har hårdnat, inte minst från kinesiska tillverkare.

Att framtiden är eldriven är Nissan övertygade om – vilket nu leder till ändrad strategi. Från och med i år ska Nissan endast lansera nya eldrivna modeller på den europeiska marknaden. Till 2030 räknar de med att endast sälja eldrivna modeller här.

Nissan Leaf blev den första massproducerade elbilen.

-Elbilar är den ultimata mobilitetslösningen. Över en miljon kunder är redan med på vår resa och upplever hur roliga elbilar från Nissan är. Det finns ingen återvändo mer, säger Nissans chef Makoto Uchida.

Enligt en tidigare presenterad plan vill Nissan lansera 19 helt eldrivna modeller till 2027. Bland annat ska nuvarande Nissan Leaf ersättas av en kompakt elsuv och småbilen Micra kommer i en eldriven version.

Nissan Micra kommer som elbil.

Den kommer då använda samma teknik som eldrivna Renault 5 och tillverkas inom samarbetet mellan Renault-Nissan-Mitsubishi.

En viktig del av satsningen på eldrift ligger på utveckling av batterier. Då av så kallad solid state-typ med fast istället för flytande elektrolyt. Något som möjliggör batterier med längre räckvidd, snabbare laddning och mer säkerhet än idag.

Hittills har ingen lyckats massproducera solid state-batterier. Nissan planerar att lansera modeller med tekniken från 2028.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: