Nissan Leaf ersätts med crossover 2025

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 okt 2021

Nissans nästa elbil Ariya skulle ha lanserats i somras, men sköts upp i sista stund. Nytt lanseringsdatum för Europa är nu nästa sommar. Men Ariya ses inte som ersättare till elbilen Nissan Leaf, som lanserades i sin första generation redan 2010.

Det ska i stället en ännu namnlös crossovermodell göra och det först 2025. Tidigare i år visade Nissan upp en skiss på en kommande coupé-suv med korta överhäng och kraftigt sluttande taklinjer både fram och bak. Att det är modellen som ersätter Leaf bekräftas nu av Nissans europachef Guillaume Cartier i en intervju med den brittiska sajten Autocar.

Bilen kommer också bli en rakt igenom brittisk produkt. Tillverkning ska ske i Nissans brittiska fabrik i Sunderland och batterierna ska komma från en batterifabrik som Nissan ska uppföra i närheten tillsammans med kinesiska Envision AESC.

Någon information om storlek på batteri, räckvidd och om modellen kommer erbjudas med fyrhjulsdrift fick vi däremot inte. Den försenade Ariya ska gå att få med e-4ORCE, som Nissan kallar sin eldrivna fyrhjulsdrift. Efterträdaren till Leaf ska också byggas på plattformen CMF-EV, samma som Nissan Ariya som erbjuds med batteripaket på 63 eller 87 kWh.

Även aktuella Renault Mégane E-Tech byggs på samma plattform, vilket kan ge en fingervisning om batteristorlek och räckvidd i Nissans kommande modell. I Renault Mégane E-Tech hittas ett batteri på 60 kWh som ska ge en räckvidd på upp till 45 mil.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: