Nissan satsar på eldrift – ställer in nästan all motorutveckling

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 feb 2022

När Nissan nu går mot en elektrisk framtid möblerar tillverkaren om bland sina interna resurser. Som ett resultat av det ställs nästan all utveckling av förbränningsmotorer in, enligt japanska Nikkei Asia. Endast i USA ska viss vidareutveckling av fossilbilar fortsätta.

Här i Europa har Nissan redan lagt ned utvecklingen av förbränningsmotorer. Enligt Nikkei Asia beror det till stor del på den kommande skärpningen av utsläppsreglerna, Euro 7. Om de som planerat träder i kraft 2025 kommer det enligt Nissan inte längre löna sig med förbränningsmotorer.

Av samma anledning har Audi redan tidigare ställt in utvecklingen av sina motorer. I samband med att det meddelades uttryckte Audi-chefen Markus Duesmann också kritik mot Euro 7 i en intervju med tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung.

– EU:s planer med ännu mer stränga avgasreglerna Euro 7 är en enorm teknisk utmaning och samtidigt en liten vinst för miljön. Det innebär en extrem begränsning för förbränningsmotorn, sa han i intervjun.

Enligt källor till Nikkei Asia ska beslutet frigöra personal hos Nissan som i stället ska arbeta med utvecklingen av elmotorer till kommande elbilar. Med minskade utvecklingskostnader för förbränningsmotorer kan Nissan också satsa mer pengar i utvecklingen av eldrift.

Nyligen meddelade alliansen mellan Renault-Nissan-Mitsubishi att de tre tillverkarna ska ha ett nära samarbete kring utvecklingen av elbilar och batterier. Totalt 344 miljarder kronor investeras i satsningen som ska leda till 35 nya elbilar fram till 2030.

En av dem blir en eldriven efterföljare till Nissan Micra. Den ännu namnlösa modellen ska utvecklas och byggas av Renault och är främst tänkt för den europeiska marknaden.

Inom samarbetet tar Nissan på sig ledartröjan för utveckling av billigare batteriteknik. Stort fokus ska ligga på utveckling av solid state-batterier och enligt Nissan ska kostnaden för batteritillverkning sänkas med 65 procent till år 2028.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: