Nissan skruvar upp satsning på eldrift – 19 elbilar till 2030

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 feb 2023

I slutet av 2021 lade japanska Nissan fram sin elektrifieringsstrategi Ambition 2030. Enligt den skulle tillverkaren lansera 15 helt eldrivna modeller fram till 2030. Nu lägger Nissan i en högre växel och meddelar att det i stället blir 19 elbilar till samma år.

Utöver det innefattar Ambition 2030 även lanseringen av ytterligare åtta ”elektrifierade” modeller, alltså bilar med någon form av eldrift.

”Som svar på förändringar i kundernas behov och affärsmiljön har Nissan reviderat sin plan för att ytterligare påskynda elektrifieringen”, skriver Nissan i ett uttalande.

Förväntningarna på hur stor del andel av försäljningen som kommer utgöras av elektrifierade modeller år 2026 höjs också.

I Europa räknar Nissan med att 98 procent av alla bilar som säljs kommer vara elektrifierade, jämfört med 75 procent tidigare. Det handlar då alltså inte enbart om helt eldrivna modeller.

För den amerikanska marknaden sätts däremot målet att helt eldrivna modeller ska stå för 40 procent av försäljningen till år 2030.

Den reviderade planen innefattar också planerna på en elbil speciellt framtagen för Kina till 2024 samt ökat samarbete inom alliansen med Renault och Mitsubishi för ökad satsning på eldrift i Europa.

Inom alliansen har Nissan bland annat tagit på sig ledartröjan för utveckling av solid state-batterier. Med fast i stället för flytande elektrolyt hoppas bilbranschen kunna få batterier med både längre räckvidd och snabbare laddning.

Problemet är att få till storskalig tillverkning av solid state-batterier, något Nissan säger sig vara på väg att lyckas med. 2028 ska Nissan därför lansera modeller med solid state-batterir.

– Vi tror att vi har något alldeles speciellt och tillhör en grupp som är ledande inom tekniken. Vi vill sänka kostnaden med 50 procent, fördubbla energitätheten och erbjuda tre gånger så hög laddningshastighet, sa Nissans utvecklingschef David Moss i en intervju med brittiska Autocar tidigare i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!