Northvolt säkrar nya miljarder för fortsatt expansion

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 aug 2023

Svenska batteritillverkaren Northvolt har stora planer på nya fabriker både i Europa och i Nordamerika. Det kostar så klart pengar, mycket pengar. Och just det har Northvolt nu säkrat genom en ny finansieringsrunda. Totalt 1,2 miljarder dollar – över 13 miljarder kronor – genom så kallade konvertibler, en slags lån som senare kan omvandlas till aktier.

Pengarna kommer bland annat från Blackrock, en av världens största kapitalförvaltare som 2021 även investerade nära fem miljarder kronor i laddnätverket Ionity. Även flera aktörer från Kanada hittas bland låntagarna, bland dem den kandensiska pensionsfonden CPP och Investment Management Corporation of Ontario.

Tidigare har det kommit uppgifter som pekat på att Northvolt planerar att bygga sin nordamerikanska fabrik i Quebec i Kanada. Northvolt själva har inte bekräftat uppgifterna utan säger att de tittar på flera platser.

Northvolts första fabrik Northvolt Ett är redan i gång i Skellefteå. Nyligen fick företaget klartecken för att brja bygga en andra batterifabrik i Göteborg tillsammans med Volvo. En tredje europeisk fabrik är planerad att byggas i norra Tyskland.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!