Northvolt tar in 14 miljarder kronor i ny lånefinansiering

Sigvard Dackevall

Sigvard Dackevall

5 okt 2020

Igår meddelande Northvolt att de tagit in över 14 miljarder kronor i en ny finansieringsrunda. Finansiärerna består av ett konsortium av banker, pensionsfonder och finansiella institutioner, skriver Dagens industri.

I och med denna lånefinansiering har Northvolt tagit emot över 26 miljarder kronor. Northvolt skriver i ett pressmeddelande att de siktar mot 25 procent marknadsandel i Europa till 2030. Det skulle enligt deras beräkningar innebära en produktion på 150 GWh per år.

För tillfället är två fabriker under konstruktion Northvolt Ett, i Skellefteå och Northvolt Zwei, i Salzgitter, Tyskland. Northvolt Ett ska ha en produktionskapacitet på omkring 40 GWh per år och Northvolt Zwei en produktionskapacitet på omkring 20 GWh per år. Sammanlagt har de två planerade fabrikerna en produktionskapacitet på omkring 60 GWh per år. Det innebär att Northvolt kommer att behöva bygga ytterligare fabriker innan 2030 för att nå målet på 25 procent marknadsandel i Europa.

Jesper Wigardt, kommunikationschef för Northvolt, menar på att mognadsgraden för investeringar i batterimarknaden “påminner om den typen av finansiering som syns inte minst i oljeindustrin, men också under senare år i vindindustrin”. Dessutom säger Wigardt att Northvolt kommer att behöva ta in nytt kapital löpande det kommande årtiondet.

Utöver Northvolt Ett och Northvolt Zwei har dessutom Northvolt Labs öppnat upp i Västerås där de arbetar med batteriteknologi, processutveckling och batteriåtervinning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!