Northvolts kanadensiska fabrik kan försenas minst ett år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 sep 2024

Löften om stora statliga stöd för grön industri i USA och Kanada fick flera europeiska batterisatstningar att vända blicken mot andra sidan Atlanten. Däribland svenska Northvolt, som ett tag tvekade kring planerna på en fabrik i Tyskland för att i stället fokusera på Nordamerika.

Till slut – och efter stora statliga stöd även från Tyskland – blev det klart att Northvolt bygger fabriken Northvolt Drei där och arbetet med det är igång. Även i Kanada byggs fabriken Northvolt Six, som är planerad att vara i drift 2026. Det var i alla fall tanken när planerna kring den presenterades. Men enligt kanadensiska medieuppgifter kan Northvolt Six komma att bli försenad med upp till ett och ett halvt år.

– Enligt vad jag hörde från Northvolts ledning talade de om en försening på 12 till 18 månader. Jag tror att vi kan anta att det kommer att bli en försening på 12 till 18 månader. Men om det är allt som händer kommer vi att klara oss bra, citerar kandensiska La Presse Pierre Fitzgibbon, minister för ekonomi, innovation och energi i provinsen Quebec där fabriken byggs.

Orsaken till förseningen är den strategiska översyn över sina satsning som företaget meddelade tidigare i somras. Den innebar bland annat att planerna på en katodfabrik i Borlänge skrotas och de stora satsningarna på flera fabriker som kommit i snabb takt ses över. Northvolt uppger att de håller fast vid planerna på fabriken i Kanada, men att det kan ske en omprövning av tidsplanen.

Klart besked kan vi vänta oss senare i höst då resultatet av de strategiska översynen ska vara klar. “Under tiden pågår projektering och design av teknikkomplexet, och förberedelserna för byggarbetsplatsen fortsätter”, säger Northvolt i ett uttalande till kanadensiska CBC.

En försening kan innebära att Northvolt halkar efter mot andra satsningar på batterifabriker i Nordamerika. Bland annat ska de båda koncernerna Volkswagen och Stellantis bygga nya batterifabriker där.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: