Elbilen logo Meny

Nu kan alla i USA ansöka om beta av Teslas ”Full Self Driving”

Tesla erbjuder nu alla amerikaner möjligheten att ladda ned betaversionen av tillverkarens omtalade Full Self Driving, eller FSD Beta.

Sedan en tid tillbaka testas betan av omkring 2 000 personer, men nu kan alltså alla som betalat 10 000 dollar extra för funktionen vid köp eller väljer att prenumerera på den för 199 dollar i månaden ansöka om ladda ned funktionerna.

Med FSD Beta ska bilen på egen hand kunna köra på motorväg, byta fil, parkera eller komma till ägaren på en parkering. Det ska även bjuda på en försmak av hur en Tesla i framtiden ska bli självkörande även i stadstrafik. För det innehåller betan funktionen ”autosteer on city streets”, där föraren uppmanas att vara extra uppmärksam och ha båda händer på ratten.

Det är däremot inte bara att ladda ned betan och luta sig tillbaka. Systemet är först begränsat och under tiden analyseras data från hur föraren beter sig i trafiken.

Varningar för kollisioner, kraftiga inbromsningar och snabba accelerationer hör till sakerna som beräknar det ett så kallat ”safety score”. Om det är tillräckligt bra kommer ytterligare en uppdatering med fler funktioner.

Tesla är ändå tydliga med att systemet inte gör bilen helt självkörande och föraren måste ha händerna på ratten och vara redo att gripa in.

Teslas självkörningssystem har flera gånger skapat rubriker med förare som inte suttit vid ratten eller hur tester visat att det är enkelt att kringå säkerhetssystemet. Tesla har även fått kritik från amerikanska myndigheten för trafiksäkerhet, NTSB, för att namnet ”Full Self Driving” är vilseledande. Så sent som förra veckan uppmanade myndighetens chef Tesla att inte rulla ut en uppdatering för ökad självkörning i stadsmiljö innan den testats mer.

Än så länge erbjuds endast ägare i USA att ansöka om att ladda ned betan.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-09-27