Nu kan hemmamekare pula med sina Tesla

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

31 jan 2017

Tesla börjar sälja reservdelar och servicemanualer till privatpersoner. Än så länge är det bara möjligt i USA-delstaten Massachusetts, men biltillverkarens försäljnings- och servicechef säger att programmet kommer att utvidgas.

Bakgrunden är en lag som kallas ”Right to repair” (Rätten att reparera), enligt vilken tillverkare av elektronikprodukter inte kan förvägra någon möjligheten att laga på egen hand.  Lagen finns i Massachusetts och fyra andra delstater, men Electrek skriver att de flesta biltillverkare har gått med på att från och med nästa år göra informationen tillgänglig i hela USA. Detta för att minska krånglet med olika regelverk.

Frågan aktualiserades när Teslas ovilja att låta hemmamekare fixa med sina bilar togs upp i en diskussion på Tesla Motors Club. ”Om man köper en skadad bil säljer Tesla inga delar till dig. Det måste ändras om Tesla vill nå de breda massorna.”

Biltillverkarens försäljnings- och servicechef Jon McNeill svarade på inlägget, skriver Electrek. ”Det är på gång”.

Huruvida Teslaägare utanför USA också får samma möjlighet återstår att se, men det är i alla fall inget billigt nöje att laga sin egen bil. Att få tillgång till manualer och annat kostar 30 dollar – för en timme. Ett dygn kostar 100 dollar och en månad 350.

Teslaägarnas mardröm

Även elbilar kräver service – men inte oljefilter

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: