Nu ska Kina köra på vätgas – flera modeller och tankstatoner på väg

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 jun 2022

Statliga satsningar har gjort att Kina sedan länge är världens största marknad för elbilar. Förra året ökade utgjorde av så kallade ”New Energy Vehicles” 15 procent av landets sålda bilar. Totalt handlade det om 2,99 miljoner fordon – vilket innebär en uppgång med 169 procent jämfört med året innan.

Förutom rena elbilar innefattar begreppet New Energy Vehicles även laddhybrider och fordon med bränsleceller. De senare har precis som på övriga marknader spelat en liten roll även i Kina. Utbudet av personbilar med bränsleceller är i princip begränsat till de två modellerna Toyota Mirai och Hyundai Nexo som har 98 procent av världsmarknaden.

Men de ser nu ut att få konkurrens från Kina. Till 2025 ska det finnas 50 000 vätgasbilar på landets vägar enligt regeringens mål. Och när kinesiska staten sätter upp ett mål betyder det stora subventioner till företaget för att uppnå det enligt plan.

Landets första modell med bränsleceller som ska masstillverkas kommer från tillverkaren Changan Automobiles nya märke Deep Blue. Modellen, som ses här ovan, kallas SL03 och är baserad på en elbil från tillverkaren Changan. Lansering är planerad till i sommar och priset ligger på omkring 300 000 kronor. Räckvidden på en tank ska vara 70 mil.

Andra tillverkare som Donfeng, GAC, SAIC och Great Wall Motor har också de presenterat vätgasbilar.

I Sverige finns idag endast fem stationer för att tanka vätgas. Inte heller i Kina är infrastrukturen för det utbyggd. Men som en del i statens nya strategi finns det planer även för den saken. Under de kommande fem åren ska den kinesiska öljätten Sinopec sätta upp 1 000 vätgasstationer runt om i landet.

Till skillnad från EU:s planer på utbyggnad av grön vätgas från koldioxidneutral framställning är det inte fallet i Kina. Sinopec ska i stället använda främst använda så kallad blå vätgas.

Den kommer inte från koldioxidneutral framställning, men koldioxiden samlas in och lagras vilket minskar utsläppen jämfört med när kol och gas används som energikälla.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: