Ny elbuss från Mercedes

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

11 jul 2018

Mercedes har visat upp en eldriven version av sin stadsbuss Citaro. Nästa steg är att utveckla versioner som använder sig av batterier med fast elektrolyt samt av bränsleceller. Detta för att möjliggöra kortare laddstopp och betydligt längre räckvidd.

I det nuvarande uförandet har bussen en batterikonfiguration på 243 kilowattimmar som består av tio batteripaket. Två av dessa är takmonterade och resten är placerade i chassit. De dubbla motorerna är på 125 kilowatt.

Vikten är 13,4 ton, varav 2,5 ton batteripaket, och med en totalvikt på 19,5 ton innebär det att bussen som mest kan ta 88 passagerare.

När bussen visades upp meddelade Mercedes-Benz att arbetet med att framtidssäkra modellen redan har påbörjats. Bland annat utvecklar man en modell baserad på batterier med fast elektrolyt med en kapacitet på 400 kilowattimmar.

Företaget hoppas också på stöd från Now, en akronym som står för National Organisation Hydrogen and Fuel-Cell Technology, för att utveckla en version där energin i stället lagras i vätgas som bussen omvandlar till elektricitet som försörjer motorerna.

Läs mer om den senaste batteritekniken och elfordon som tankar vätgas i det senaste numret av tidningen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: