Ny idé – sätt elbilen på tåget och ladda ombord

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 jun 2023

När det kommer till elektrifiering av transporter ligger tåget i framkant. Inte minst här i Sverige, där omkring 80 procent av alla järnvägssträckor är elektrifierade. Det är något som studenter vid det tekniska universitetet i österrikiska Graz tycker vi borde dra nytta av för att ladda våra elbilar.

Med förslaget RailCharge ser de en möjlighet att köra elbilar på tåg som samtidigt laddas från både elledningarna i luften samt bromsenergi från tåget. Bilarna sätts sedan av i närheten sitt målet dit de kan köra med fulladdade batterier. Ute i Europa finns flera sträckor där du kör upp bilen på ett tåg och tar plats i en sovkupé för att avverka en lång sträcka. Det riktar sig främst till semesterresor, men universitetet i Graz ser en potential på sträckor från omkring tre timmar.

Fördelarna är enligt forskarna flera. Genom transporten med tåg minskar behovet av ett stort batteri för att ta sig en längre sträcka. Dessutom menar det att laddningen ombord på tåget bidrar till att minska belastningen av det övriga elnätet.

Tillsammans med olika tågbolag utvecklar de nu nya vagnar med möjligheten att ladda elbilar. En vanlig laddkabel anses kunna orsaka skador på bilen genom tågets vibrationer. En lösning som tagits fram är därför en eftermontering med en förbindelse från bilens undersida till laddplatta i vagnen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: