Tesla Model 3-provkörning_Foto_Tesla

Ny sänkning hos Tesla – lägsta pris någonsin för Model 3

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 okt 2023

Teslas kraftiga prissänkningar på Model 3 och Model Y i början av året rörde om rejält på bilmarknaden. Ett priskrig på elbilar förutspåddes och bland annat Volkswagen meddelade att det inte är något de ställer upp på.

Nu sänks priset på de båda modellerna ännu gång, men än så länge endast på den amerikanska marknaden. Priset för bakhjulsdrivna Tesla Model 3 har sänkts med 1.250 dollar och börjar där nu på 38.990 dollar – omkring 430.000 svenska kronor.

Beroende på i vilken delstat du bor och vilka subventioner som finns tillgängliga kan kunder i USA nu köpa en Model 3 för strax under 30.000 dollar. Det gör det till den billigaste Teslan hittills.

Redan i förra veckan började Tesla sälja bakhjulsdrivna Model Y i USA från 43.990 dollar, en version som inte erbjöds där innan. Det innebär alltså ingen verklig sänkning, men ändå ett lägre instegspris för Model Y. Den billigaste versionen av Model Y i USA var innan med fyrhjulsdrift från 47.740 dollar.

De nya priserna ses som ett svar på att leveranserna av bilar minskade med 6,6 procent under årets tredje kvartal, jämfört med kvartalet innan. Även tillverkningen var lägre under det tredje kvartalet, vilket förklarats med planerade produktionsstopp i fabrikerna.

Om vi även kan vänta oss lägre priser i Sverige återstår att se. För tillfället börjar Model 3 på 519.170 kronor och Model Y från 574.170 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!