Knapp marginal – Tesla Model Y på topp igen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 jul 2024

Siffror över antalet nybilsregistreringar under årets första sex månader visar på en svag fordonsmarknad. Det slår branschorganisationen Mobility Sweden fast när siffrorna för juni samt halvåret 2024 presenteras. Registreringen av nya personbil mellan januari och juni minskat med 6 procent, jämfört med samma tidsperiod förra året. Samtidigt minskade elbilarna med 20 procent, men laddhybriderna ökade med 6 procent.

Under månaden juni var minskningen 10 procent jämfört med året innan och totalt registrerades det 25.401 nya personbilar. Elbilarna nådde däremot en ny toppnotering i juni och stod för 35,9 procent. I juni förra året stod elbilarna däremot för 38,7 procent.

– Det är glädjande att andelen elbilar nådde årsbästa i juni men vi ser samtidigt en stagnerande marknad vilket leder till en gradvis åldrande fordonsflotta. För att möta klimatmålen och stärka Sveriges konkurrenskraft är det avgörande att elektrifieringen accelereras, säger Mattias Bergman som är vd på Mobility Sweden.

Tesla Model Y intar återigen förstaplatsen som månadens mest registrerade bil. Med en knapp marginal på endast fem exemplar är Model Y också årets hittills mest registrerade modell med 7.386 exemplar, jämfört med tvåan Volvo XC60 med 7.381 exemplar.

Mobility Sweden presenterar också siffror över utbyggnaden av laddinfrastruktur. De visar att det nu finns 50.000 publika laddpunkter fördelat på över 7.000 laddstationer. Hittills i år har det tillkommit över 1.000 nya laddpunkter i månaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!