Model S Interior_Small

Nyheter och priser för uppdaterade Tesla Model S och Model X

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 jan 2021

Vid sidan av alla siffror från senaste kvartalsrapporten meddelade Tesla också att Model S och Model X båda nu får den uppdatering som det länge spekulerats kring. På utsidan är de nya detaljerna få, men desto fler på insidan och under skalet.

Enligt Tesla får de en ny förbättrad drivlina och en designuppdatering. Model S och Model X får en liggande skärm på 17 tum samt en ny tredje skärm för passagerare bak. Mediesystemet ska klara tio teraflops i sekunden, något som talar för nya spelupplevelser.

Främst sticker ändå den nya ratten ut. Den är uppvärmd och ännu mer avskalad än tidigare med två scrollhjul, touch-ytor och har en fyrkantig form där övre delen har kapats av.

Tesla säger att de vill erbjuda en fokuserad körupplevelse utan störande moment. Därför ska enligt uppgift AI ta över allt fler uppgifter. Bland annat ska bilen själv kunna räkna ut om det är mest troligt att föraren vill åka framåt eller bakåt och automatiskt anpassa växelväljaren efter det. Växelväljaren, som då blir överflödig, har därför förflyttats. I autopilotläge ska bilen också själv veta när det är dags att blinka.  

Tesla Model S_Interior2021_Foto_Tesla

Tidigare toppversionen Performance ersätts nu av Plaid och för Model S även Plaid+. Istället för två får de nu tre motorer som enligt Tesla ger Model X en effekt på hela 1020 hästkrafter. Med det ska den enligt uppskattningar göra 0-100 på 2,6 sekunder.

Model S Plaid+ har också 1020 hästkrafter och uppges klara 0-100 på 2,1 sekunder.

Räckvidden för Plaid+ anges till 840 kilometer, men det handlar om uppskattningar enligt den amerikanska körcykeln EPA. Om det även gäller för WLTP återstår att se.

För vanliga Model S Plaid uppges en räckvidd på 628 kilometer och för Long Range 663 kilometer.

För Model X anges ännu endast den uppskattade räckvidden för Long Range som är 580 kilometer.

Modellerna går att beställa nu och leverans är planerad till september. De svenska priserna för nya Model S börjar på 974 990 kronor för Long Range, 1 279 990 kronor för Plaid och toppmodellen Plaid+ börjar på 1 499 900 kronor.

För Model X börjar priset för Long Range på 1 099 990 kronor och för Model X Plaid på 1 279 990 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: