Nytt bakslag för Easee – domstolen pausar inte säljstoppet

Lotta Hedin

Lotta Hedin

27 mar 2023

Den 14 mars beslutade Elsäkerhetsverket att laddboxarna Easee Home och Easee Charge får försäljningsförbud, eftersom de enligt myndigehtens kontroll har brister som gör att de inte ger tillfredställande skydd mot jordfel och DC-fel.

Förutom att omedelbart stoppa av försäljningen av nya boxar innebär beslutet också att Easee måste åtgärda bristerna i de runt 100 000 boxar som redan finns installerade i Sverige.

Easee överklagade både själva beslutet från Elsäkerhetsverket, och begärde så kallad inhibition – det vill säga att beslutet inte ska gälla under den tid som överklagandeprocessen pågår. 

Nu har dock förvaltningsrätten meddelat att Easees begäran om inhibition avslås, och säljstoppet gäller alltså fortfarande.

Som skäl till att beslutet inte borde gälla under överklagandeprocessen hävdar Easee att det är sannolikt att Elsäkerhetsverkets beslut kommer att upphävas. Innan dess kommer det enligt företaget medföra allvarliga ekonomiska konsekvenser, som man inte kommer kunna få ersättning för i efterhand även om Easee till slut får rätt.

Men förvaltningsrätten anser alltså inte att det är tillräckligt sannolikt att Elsäkerhetsverkets beslut kommer upphävas, för att det ska finnas skäl att pausa det. ”Detta även med beaktande av de ekonomiska konsekvenser som beslutet kan få för bolaget”, skriver domstolen.

Redan innan beslutet om försäljningsförbud brottades Easee med för höga kostnader, och masspermitterade medarbetare i Norge.

Den som redan har en Easee-box installerad kan fortsätta använda den fram till att bristerna i den åtgärdas, men uppmanas att göra det ” med viss vaksamhet. Mer om vad det innebär kan du läsa här.

Hur Easee kommer gå tillväga för att åtgärda de boxar som installerats har man ännu inte sagt något om. Företaget har tre månader på sig att redogöra för hur man tänker gå till väga, och inom tolv månader ska åtgärderna vara genomförda.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: