Tesla Model 3-provkörning_Foto_Tesla

Nytt kvartal, nytt rekord ­– Teslas leveranser fortsätter att öka

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 apr 2023

Tesla har ambitiösa mål för att kraftigt skruva upp tillverkningstakten de närmsta åren. En ny fabrik ska byggas i Mexiko, anläggningen i Nevada utökas med nya byggnader för tillverkning av lastbilen Semi och även fabriken vid Berlin ska växa för att fördubbla den planerade årsproduktionen till en miljon bilar.

Men redan i dagsläget har Tesla kapacitet för att bygga många bilar. När siffrorna för årets första kvartal rapporterades i helgen slog Tesla nytt rekord på vad gäller leveranser.

Totalt 422 875 exemplar av Model 3, Model Y, Model S och Model X levererades till kund. Det är en ökning på nästan 9 procent jämfört med det förra rekordet från sista kvartalet förra året.

Även tillverkningen nådde med 440 808 exemplar nya rekordnivåer.

Siffran kan också sättas i perspektiv till de totala antalet leveranserna under förra året som uppgick till 1,3 miljoner exemplar.

Att Tesla siktade på ett nytt rekord i leveranserna uppmärksammades också häromveckan, då Tesla tog till lite ovanliga metoder för att få ut bilar till kund.

Som vanligt redovisar Tesla siffrorna för Model 3 och Model Y tillsammans. Det var också de båda modeller som med 412 180 exemplar stod för majoriteten av leveranserna.

Även tillverkningen nådde med 440 808 bilar nya rekordnivåer. Något som saknades var siffror över lastbilen Semi. Efter flera års försening levererades de första exemplaren av lastbilen till kund i slutet av förra året. Hur många exemplar av Semi det blivit sedan dess är alltså oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!