Nytt superbatteri från CATL testat i eldrivet flygplan

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 jun 2024

I april visade den ledande kinesiska batteritillverkaren CATL upp ett batteri där cellerna har en extrem hög energitäthet på 500 Wh/kg. Det kan jämföras med dagens elbilsbatterier som i bästa fall närmar sig 200 Wh/kg, oftast lägre.

Batteriet från CATL är däremot inte i första hand utvecklat för elbilar utan elflygplan. Nu meddelar CATL att de har genomfört en lyckad testflygning där batteriet använts i ett flygplan på fyra ton. Hur lång flygningen var nämns inte. Men CATL har presenterat en tidsplan för att senast 2028 lansera ett eldrivet flygplan på 8 ton med en räckvidd på upp till 300 mil. Något som ska vara möjligt genom att använda cellerna med så hög energitäthet.

CATL är idag världens största batteritillverkare och levererar celler till en rad biltillverkare. De senaste åren har företaget presenterat flera stora framsteg inom batteriteknik. Det redan snabbladdande LFP-batteriet Shengxing visades tidigare i år i en ny version som ska kunna ladda 60 mils räckvidd på endast tio minuter. Utöver det arbetar företaget även på att förbättra energitätheten hos natriumjonbatterier, där dyrt litium ersätts med billigt salt för att pressa priset.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!