Nytt världsrekord – över 250 mil på en laddning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 sep 2023

För tillfället är det Lucid Air som innehar rekordet som elbilen på marknaden med längst räckvidd på en laddning: 88,3 mil. Det finns visserligen koncept som tar sig betydligt längre än så. Till exempel överraskade Mercedes sig själva med sin EQXX.

Målet var 100 mil på en laddning. Men under en testkörning från Stuttgart till södra England tog sig bilen 120 mil innan det var dags att koppla in sladden. Lika långt lyckades batteriutvecklaren Our Next Energy köra med en Tesla Model S när de ersatte originalbatteriet med sitt eget.

Men det går uppenbarligen att köra en elbil längre än så. Bilen muc022 utvecklad vid det tekniska universitetet i München har nu slagit nytt räckviddsrekord för en elbil. Med ett batteri på endast 15,5 kWh och en förbrukning på låga 0,06 kWh per mil lyckades bilen köra 2.574 kilometer på en laddning.

Med konceptet EQXX har Mercedes utvecklat teknik för att öka effektiviteten i kommande elbilar.

Till Lucid, EQXX och Our Next Energys försvar ska det kanske säga att förutsättningar var lite annorlunda. Där de tre alla visat på lång räckvidd vid körning på allmänna vägar handlar det här mer om ett kontrollerat experiment. Under rekordförsöket cirklade muc022 i 99 timmar runt, runt i en hangar vid Münchens flygplats.

Utöver det är muc022 också skapad med endast effektiviteten i fokus. Bilen väger in på endast 175 kilo och karossen är helt och hållet formad för optimala aerodynamiska egenskaper. Bilens Cd-värde anges till 0,159. Det kan jämföras med effektiva Mercedes EQXX som har ett värde på 0,17, Lucid Air kommer ned i 0,197 och Tesla Model S 2,08. Någon topprestanda bjuder muc022 heller inte på med sin elmotor med en effekt på 400 Watt.

Trots det nya rekordet filar studenterna på en ännu mer effektiv elbil. Efterföljaren muc023 har redan presenterats och ska bland annat väga mindre än nuvarande modell.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: