Oktober nytt mål för produktionsstart vid Gigafactory Berlin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 aug 2021

Teslas fabriksbygge utanför Berlin har gått i rekordfart. Men ändå inte så snabbt som det var tänkt. Den planerade produktionsstarten i juli i år fick skjutas upp på obestämd tid. I maj rapporterade branschtidningen Automobilwoche att Elon Musk förlängde tisplanen med sex månader, vilket skulle innebära att produktionen kommer igång vid årsskiftet.

Men nu ser det ut som att det kan börja tillverkas Model Y för den europeiska marknaden där tidigare än så.

– Vi ser fram emot att förhoppningsvis ha tillstånd för tillverkning av de första bilarna i oktober med lite tur, sa Elon Musk under ett besök vid Gigafactory Berlin.

Lanseringen av Model Y i Europa har försenats på grund av att fabriken i Tyskland inte har kommit igång. Istället importeras nu Model Y tillverkade i fabriken vid Shanghai i väntan på att Gigafactory Berlin ska komma igång.

Ända sedan planerna på fabriken stod klara i slutet av 2019 har projektet blivit en följetång i medier som berör både de som välkomnar Tesla och de som motsätter sig planerna.

Miljöorganisationer har flera gånger lyckats stoppa arbetet med fabriken, som främst kritiseras för att den kommer behöva stora mängder vatten. Det var något som Elon Musk också kommenterade under sitt besök.

– Det här området har så mycket vatten, kolla er omkring. Det finns vatten överallt. Ser det ut som en öken? Här regnar det tillräckligt, sa han och lade till att de fått mycket stöd för fabriken och känner sig välkomna.

Tesla har även kritiserat tyska myndigheter för att vara alldeles för långsamma med att ge de tillstånd som behövs. Än idag har fabriken inte tilldelats något formellt bygglov.

Tyska myndigheter menar att förseningarna delvis beror på att Tesla gjort ändringar under byggnadsprocessen. Bland annat var det först inte klart om fabriken även skulle innefatta tillverkning av batterier, något som nu är fallet.

Tesla vill bygga 500 000 bilar per år i Gigafactory Berlin. Till en början handlar det om Model Y och senare även Model 3. Batteritillverkningen där ska enligt Elon Musk bli ”världens största”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: