Ölgigant beställer hundratals lastbilar från Nikola

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

3 maj 2018

Tesla har haft en dålig vecka. Kvartalsrapporten visade fortsatt röda siffror och lastbilstillverkaren Nikola Motor stämde företaget för att ha snott deras aerodynamiska lastbilsdesign. Kriser som mycket väl kan vara av övergående och till och med ringa natur. Förlusten vänder till vinst så snart produktionen av Model 3 ökar, hävdar vd:n Elon Musk. Och de flesta kommentatorer är överens om att Tesla inte har så mycket att oroa sig för angående de två miljarder dollar som Nikola kräver dem på.

Nej, den verkliga kallduschen kom på torsdagen när den amerikanska bryggerijätten Anheuser-Busch tillkännagav att de avser att köpa in Nikola Motors vätgasdrivna lastbilar. Inte en tio tjugo stycken, utan ”upp till 800”. Detta som ett led i arbetet för en koldioxidfri flotta. Nikola Motor levererar de första bilarna till Anheuser-Busch 2020 och senast 2025 ska alla företagets lastbilar vara utsläppsfria.

– Transportindustrin är mogen för innovativa lösningar och Nikola visar vägen med sina vätgaselektriska nollutsläppsfordon, säger bryggeriföretagets vd Michel Doukeris.

En av anledningarna bakom affären torde vara att det går betydligt snabbare att tanka vätgas, som sedan omvandlas till elektricitet i en bränslecellsstack, än att ladda ett batteripaket. Lastbilarna, som har en räckvidd på upp till 1 900 kilometer, kan tankas på 20 minuter.

Något som ligger Nikola Motor i fatet är infrastrukturen, särskilt som tillkännagivanden om nya laddställen med allt högre effekt duggar tätt.

Motmedlet heter tankstationer. Företaget har planer på att inom tio år bygga 700 tankställen runt om i USA och Kanada. Och de säger sig ändå ha fått in förbeställningar till ett värde av svindlande nio miljarder dollar. Tesla har hittills fått in omkring 2 000 beställningar på sin lastbil, framkom det när kvartalsrapporten presenterades.

Läs mer om vätgasfordon och de starka krafter som satsar på att bränslecellsbilar kommer att bli lika vanliga som batteribilar i det senaste numret av tidningen, som du bland annat hittar på Readly.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!