Opel blir elbilsmärke 2028

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 jul 2021

Jättekoncernen Stellantis, där bland annat Peugeot, Citroën, Fiat och Opel ingår har presenterat en ny strategi för elektrifiering som bjuder på en hel del förändring.

Bland annat innebär den att Opel ska bli ett rent elbilsmärke från år 2028, i alla fall på den europeiska marknaden.

Opelchefen Michael Lohscheller avslöjade också att elbilskoncetet Manta-e, som bygger på Opels klassiska modell Manta, ska bli verklighet och lanseras kring 2025.

Fiat har redan meddelat att märket blir elektriskt 2030, men nu kom uppgiften att det kan ske tidigare än så.

– Så snart vi kan erbjuda elbilar till samma pris som bilar med förbränningsmotor blir vi helt elektriska, sa Fiats chef Olivier Francois vid eventet ”Stellantis EV Day”.

Stellantis vill fram till 2025 investera 30 miljarder Euro, omkring 300 miljarder kronor, på elektrifiering och mjukvaruutveckling. Det ska bland annat leda till att 98 procent av modellerna som säljs i Europa och Nordamerika ska vara elektrifierade – alltså ha någon form av eldrift.

Koncernen, som totalt innefattar 14 bilmärken, ska även ta fram fyra nya plattformar för elbilar. Koncernens chef Carlos Tavares lovade att de ska bjuda på räckvidder från 50 mil för de mindre modellerna och upp till 80 mil i de stora.

– Med det kommer vi erbjuda den räckvidd i de flesta segment som kunderna vill ha och utan att de ska behöva ändra beteendet med hur de använder sina fordon, sa han.

Han meddelade också att han kommit överens med den italienska regeringen om att bygga om koncernens motorfabrik i Termoli till att istället tillverka batterier.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: