Otäck video visar dödskraschen i Arizona

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

22 mar 2018

En videofilm från dödsolyckan i Arizona där en självkörande bil körde på en kvinna har offentliggjorts av utredarna. Polisen har tidigare meddelat att bilen, en Volvo XC 90 med ett autonomt system utvecklat av Uber, styrde sig själv i samband med påkörningen.

Utrustning från Uber Advanced Technologies gör bilen självkörande. Foto: Uber

Utrustning från Uber Advanced Technologies gör bilen självkörande. Foto: Uber

Förutom en tweet där de beklagar dödsolyckan i söndags har Uber inte kommenterat de hela, men tack vare polisen i Tempe, en stad strax öster om Phoenix, vet vi att olyckan skedde i omkring 65 kilometer i timmen. Videon från en kameror i bilen visar hur kvinnan, som leder en cykel, plötsligt korsar den oupplysta vägen. Det förefaller också som att systemet inte har fungerat som det ska, då sikten inte verkar ha varit skymd och bilen inte ens bromsar in trots att det fanns tid.

Då det var mörkt är det inte så konstigt att kameror inte ser kvinnan korsa vägen. Samtidigt är mörker inget problem för system som radar och lidar, säger professor Ragunathan Rajkumar som har utvecklat teknik för självkörande bilar till Scientific America.

– Självkörande fordon ska kunna identifiera folk som korsar vägen och väja för dem. Även när någon korsar vägen där det inte finns något övergångsställe scannar bilen efter hinder, säger han och lägger till att olyckan därför är ett mysterium.

Lika anmärkningsvärt är att den så kallade ”safety driver” som satt i bilen ser ut att mobilsurfa när olyckan inträffar.

Det fanns inget övergångsställe på platsen, men vänner och anhöriga till offret kräver ändå att Uber stängs ner och det talas också om att de tänker stämma någon för olyckan, i så fall skulle det förmodligen i första fall handla om Uber. Till skillnad från Tesla, som ständigt påpekar att deras autopilot är ett hjälpsystem och att bilen inte är självkörande, talar Uber om sin teknik som självkörande.

Även föraren kan komma att stämmas, liksom myndigheterna – detta då Arizonas guvernör uppmuntrar biltillverkare och andra som bygger autonoma system att testa sina fordon i delstaten.

 

VARNING FÖR OTÄCKA BILDER

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!