Patentansökan för Cybertruck visar mer detaljer kring Teslas pickup

Carl Undéhn

Carl Undéhn

31 maj 2021

Teslas kommande Cybertruck är en på många sätt annorlunda bil. Redan karossformen kan göra det svårt att få bilen godkänd för svenska vägar och vikten kan innebära att du måste behöva ett körkort för lätt lastbil för att ratta den.

Men även i och under skalet döljer sig en hel del intressanta finesser. Några av dem har nu avslöjats genom dokument som lämnats in till det amerikanska patentverket.

Bland annat visar det sig att tidigare läckt information om bilens användargränssnitt ser ut att stämma.

I dokumenten hittas även bilder där räckvidden konstant anges till 610 miles, alltså över 92 mil. Tidigare har det talats om räckviddssiffror på mellan 40 och 80 mil för Cybertruck.   

Elon Musk har tidigare lovat ”sjuka” tillbehör till Cybertruck. Ett exempel på det är kanske det infällbara campingkök som visas på en annan bild i dokumenten. Bilen kan därmed ett bra alternativ för alla som tycker om att övernatta i naturen. Tidigare har även ett annat företag tagit fram det hopfällbara camping-kitet Cyberlandr som monteras på flaket till Cybertruck.

Enligt patentansökan ska bilen även utrustas med ett nedfällbart skydd som kan utrustas med solceller.

Under presentationen av Cybertruck var det kanske bilens glasrutor som fick mest uppmärksamhet. Vad som beskrevs som ”oförstörbara” rutor visade sig inte klara testet som bestod i att stålkulor kastades mot dem. Orsaken till varför det skedde finns det olika teorier kring, men nu vet vi i alla fall att det nästan oförstörbara glaset består av tre skikt. Ytterst sitter 2 till 5 millimeter eldfast borosilikatglas och på insidan ett lager aluminiumsilikatglas på upp till 1,1 millimeter. Däremellan sitter ett skikt med glas som binder ihop allt till en ytterst stabil ruta.

Planen är att Cybertruck ska lanseras senare i år i USA. Startpriset för den bakhjulsdrivna versionen är satt till 39 900 dollar, omkring 330 000 kronor, och för dual motor med fyrhjulsdrift börjar priset på 49 900 dollar, eller 410 000 kronor. Cybertruck ska även släppas i en version med tre elmotorer som då kommer att kosta från 69 900 dollar, eller 580 000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: