Piaggio visar ”elbil” för den lilla shoppingturen

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

2 feb 2017

En bil är perfekt när man ska storhandla. En skåpbil när man ska till möbelaffären. Och nu finns en ”halv bil” för den som inte ska handla lika mycket. Den italienska motorcykeltillverkaren Piaggio har tagit fram en robot som kan lastas med matkassar och annat.

Den tvåhjuliga – därav ”halv bil” – farkosten kallas Gita, italienska för ”kort tur”, och kan ta upp till 20 kilo last. Topphastigheten är på hela 22 kilometer i timmen, vilket gör att den även är lämplig som ”släp” för den som cyklar till mataffären. Ett av tricken på den lilla robotens repertoar är nämligen att leka följa John. Tidningen Elbilen hoppas för övrigt att bältet eller magväskan som killen på bilden bär har något att göra med den funktionen och att det inte är det senaste modet. Och att den blir lite mer diskret om det är så.

I teorin är det också möjligt att skicka den till affären med en shoppinglista och kontanter, då den hittar både dit och hem på egen hand. Mer troligt är dock att dotterbolaget som har utvecklat Gita, Piaggio Fast Forward, hittar på en smartare betallösning.

– Tänk dig hur mycket lättare du kan röra dig från ett ställe till ett annat om man tar bort släpandet av jobbiga föremål ur ekvationen, säger vd:n Jeffrey Schnapp och lägger till att ambitionen snarare är att underlätta livet för människor än att ta ifrån dem jobben.

– Man kan även skicka i väg Gita på uppdrag när man är upptagen med viktigare saker.

Framtidens varubil har helikopterplatta

Elbilen för den som vill handla möbler

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: