Porsche Taycan Cross Turismo sätter världsrekord i klättring

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 sep 2023

När elbilar slår nya rekord brukar det handla om att vara snabbast, köra längst – eller varför kanske dra tyngst släp. Men det går så klart även att tävla om vem som kommer högst. Förra året plockade Volkswagen hem titeln i Guiness Rekordbok för att nå den högsta höjden med en elbil.

En lätt modifierad ID.4 GTX tog sig upp till 5.816 meters höjd på en vulkan i Bolivia. Porsche har nu knipit rekordet för den högsta klättringen med en elbil under ett försök i Kina. Klättringen med en Porsche Taycan Cross Turismo slutade visserligen på något lägre höjd än vid Volkswagens rekord, nämligen 5.355 meter. Men Porschen började vid Aydingsjön som är Kinas lägsta punkt och befinner sig 218 meter under havet.

Höjdskillnaden blev därmed totalt 5.573 meter, vilket är nytt rekord för en elbil. Hur stor höjdskillnad det var vid Volkswagens rekord nämndes aldrig. Men bilen utgick då från Chiles huvudstad Santiago de Chile, som befinner sig 570 meter över havsnivå. Utifrån det klättrade Volkswagen ”bara” 5.246 meter vid sitt rekord.

Under Porsches väg mot toppen kördes också hela 2.783 kilometer med både tuff terräng och hårt väder. Under en stor del av sträckan kunde de ladda vid offentliga destinations- och snabbladdare på mellan 22 och 120 kW. Men vid sträckor som beskrivs som ”ingemansland” i ödemarken fick teamet ta till mobila laddare som följde med under rekordförsöket.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: