Porsche Taycan imponerar i uthållighetstest

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

19 aug 2019

En Porsche Taycan förseriebil körde 3 425 km på 24 timmar på högfartsbanan Nardò i Italien. Nardò ligger i södra Italien, på ”klacken”. Körningen är en del av ett test inför världspremiären den 4 september, skriver Porsche i ett pressmeddelande. Sträckan motsvarar ungefär avståndet från Nardò till Sundsvall i Sverige.

Genomsnittshastigheten på den stekheta testbanan i södra Italien låg på mellan 195 och 215 km/timmen. Temperaturen på testbanan nådde upp till 42 grader i luften och 54 grader på banan. Testet genomfördes utan avbrott eftersom prototypen endast behövde stanna för snabbladdningar och förarbyten. Teamet bestod av sex testförare från Porsche.

Kvalitetssäkringen gjordes som en del av utprovningen av uthållighet i heta klimat.

– Taycan klarade det ambitiösa uthållighetstestet utan några som helst problem, säger Stefan Weckbach, ansvarig för Taycan-serien.

– Rresultatet från Nardò framhäver fördelarna med den unika 800-voltsteknologin liksom dess höga mognadsgrad.8

Taycan är den första elbilen som har ett 800-voltssystem. Teknologin hjälpte 919 Hybrid att vinna 24-timmars på Le Mans tre gånger i rad och tar nu steget till serieproduktion.

Enilgt Porsche gör 800-voltsteknologin det möjligt med höga prestanda över lång tid, ger kortare laddtid, minskad vikt och mindre utrymme för kablar. Det senare på grund av att högre spänning ger mindre värmeutveckling.

Taycans temperaturreglering kretsar kring ett mycket effektivt, intelligent system för att kyla ned och värma upp högvoltskomponenter. Det förhindrar potentiella effektförluster på grund av för hög värmeutveckling och garanterar att den optimala temperaturen för den mest effektiva laddningsprocessen har nåtts när bilen kommer till laddstationen.

Nya Porsche Taycan kan även kan ge full effekt även efter att bilen accelererat flera gånger på kort tid. I slutet av juli accelererade en förseriebil på ett flygfält från 0 – 200 km/tim 26 gånger i följd. Accelerationstiden var i genomsnitt under 10 sekunder. Skillnaden mellan den snabbaste och långsammaste accelerationen var 0,8 sekunder.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: