Porsches börsnoteras – nya pengar till utveckling av elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 sep 2022

Under den senaste tiden har alltmer pekat på att Porsche är på väg till börsen. Nu har Volkswagenkoncernen, där Porsche ingår, officiellt fattat beslutet som banar väg för en notering. Senast i början av oktober tar Porsche klivet in på börsen i Frankfurt.

– Detta är ett historiskt ögonblick för Porsche. Vi tror att en börsnotering kan öppna ett nytt kapitel för oss med ett större oberoende som en av världens mest framgångsrika sportbilstillverkare, säger Porsches chef Oliver Blume.

Beslutet var också väntat. Inte minst då Porsche Automobil Holding är en av de största ägarna av Volkswagenkoncernen med över 50 procent av rösterna. Sedan förra veckan är också Porsches chef Oliver Blume även chef för Volkswagenkoncernen.

Med det hoppas både Porsche och Volkswagenkoncernen på en värdering på mellan 640 och 850 miljarder kronor. Syftet med börsnoteringen är också tydligt: att få in pengar för fortsatt utveckling av elbilar, digitalisering och etablering av batterifabriker.

2030 vill Porsche att eldrivna modeller ska stå för 80 procent av försäljningen. Nyligen kom också uppgifter om att det kommer en ny generation av Porsche Taycan och en helt eldriven version av Panamera 2027.

Även Volvo börsnoterades förra hösten med motiveringen att finansiera utveckling av elbilar. Volvo fick då en värdering på mellan 163 och 200 miljarder kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: