Pris för tillverkning av elbilar sjunker snabbare än väntat

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 mar 2024

En rad billigare elbilar från olika tillverkare är på gång. Citroën presenterade sin ë-C3 redan i höstas med ett pris på kontinenten från 23.300 euro, omkring 260.000 kronor. Renault har nyligen visat sin ”25.000 euro”-bil Renault 5 och från Volkswagen ska vi få modeller i samma priskategori från flera av koncernens märken. Dessutom väntar en mindre modell från Tesla runt hörnet som uppges komma att revolutionera tillverkningsprocessen för bilar.

Att priserna på elbilar är på väg att jämnas ut med de för fossilbilar bekräftas nu i en ny studie från Gartner. Faktum är att studien slår fast att elbilar kommer vara billigare att tillverka än fossilbilar från 2027. Orsaken är sänkta priser på batterier, men ännu viktigare uppges framsteg inom själva tillverkningen vara. Alltså just det som Tesla trycker på för att lyckas hålla nere priset på sin kommande mindre elbil.

Redan idag är Tesla en föregångare inom att använda så kallad ”gigacasting” där stora delar av bilen gjuts i ett stycke. Det är något som bland annat Volvo och Toyota ska börja med. Enligt studien är det något som kan sänka tillverkningskostnaderna med omkring 20 procent. Något som tillsammans med fortsatt sänkta priser för batteripaket gör att elbilar kommer nå prisparitet med fossilbilar snabbare än väntat.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: