Racingserie tar suvar till extrema miljöer

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

31 aug 2018

Racingserien Formel E må ha bidragit till elbilsutvecklingen, såväl rent tekniskt som genom att visa för en bredare publik att elbilar i många avseenden överträffar gammelbilar. Nu vill FIA Formula E gå ännu längre genom att starta en tävlingsserie för suvar med lopp i extrema miljöer och klimat. Banorna kan komma att ligga i Himalaya, Amazonas, Arktis och på isolerade söderhavsöar.

Med tanke på suvarnas popularitet bland kunderna kan en sådan tävlingsserie innebära mycket för viljan att gå över till eldrivna fordon.

De exakta detaljerna är inte kända, men medier specialiserade på motorsport rapporterar att det första loppet ska äga rum i slutet av 2020 och att det precis som i Formel E kommer att finnas ett strikt regelverk kring de komponenter som används. Samtidigt kommer teamen att fritt få utforma karosserna, något som skulle innebära en jättechans att marknadsföra existerande och kommande modeller. Detta torde innebära att många biltillverkare mer än gärna skulle vilja delta i serien, då kopplingen till deras konsumentbilar blir betydligt mer tydlig än i Formel E.

Att FIA Formel E vill starta en racingserie just för suvar är helt naturligt säger organisationens vd Alejandro Agag till Autosport.

– Det är suvar som gäller. Det är dit utvecklingen går hos de stora tillverkarna.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: