Radar på insidan ska hindra dig att glömma någon i Volvo EX90

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 sep 2022

Med elsuven EX90 vill Volvo använda teknik för att ta ett stort steg framåt vad gäller säkerhet. Med sensorer och smarta system ska EX90 läsa av både bilens omgivningen och föraren för att skapa vad Volvo kallar en ”osynlig säkerhetssköld”.

Hela omfattningen av systemet får vi veta vid premiären av EX90 den 9:e november. Men fram till dess släpper Volvo bitar av systemet och nu får vi veta mer om hur sensorer används på insidan av bilen.

En ”interiörradar” läser av hela insidan, inklusive bagageutrymmet, för att kunna upptäcka rörelser på mindre än en millimeter. Det ska bland annat förhindra stressade småbarnsföräldrar från att glömma ett sovande barn i bilen en varm dag.

Om EX90 ser ut som Concept Recharge får vi veta 9:e november

Hur ofta det händer i Sverige finns det ingen statistik på. Men siffror från USA visar att mellan 15 och 25 barn avlider per år efter att föräldrar glömt dem i varma bilar. Enligt Volvo har det lett till över 900 dödsfall sedan 1998.

Sensorerna är placerade i takkonsolen, läslamporna och bagageutrymmet. Om radarn noterar en rörelse från ett barn eller djur går det inte att låsa bilen. I stället varnar bilen med ett meddelande på skärmen. Märker systemet av att någon befinner sig i bilen kan klimatanläggningen också fortsätta vara påslagen.  

Den nya interrörradarn blir standard i Volvo EX90 för att sedan även lanseras i andra modeller. Men Volvo säger också att den endast kommer att finnas där lokala regler tillåter övervakning av bilens insida med radar med 60 GHz-frekvensen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!