Regeringen satsar på forskning kring elflyg

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 jan 2023

Den förra regeringen tog i slutet av 2021 ett större grepp på elektrifieringen av alla transporter. Förutom vägtransporter fick flera myndigheter då i uppdrag att titta på hur även sjöfart och flyg kan elektrifieras.

Regeringen ska nu satsa 15 miljoner kronor på forskning kring eldrivna flygplan. Pengarna ska fördelas av Trafikverket som också får i uppdrag att driva på olika samarbeten inom området.

Trafikverket ska också undersöka om det finns möjlighet att ställa krav på att elflyg ingår vid upphandlingar av flygplan.

– Det som vi fattat beslut om är en kraftsamling för att kunna åstadkomma en snabb introduktion och utveckling av elflyg i Sverige, säger infrastrukturminister Andreas Carlson till Expressen.

Eldrivna flygplan ses som en bransch som kommer växa snabbt och där det finns möjlighet att bygga upp en ny industri kring det i Sverige. Heart Aerospace utanför Göteborg har till exempel kommit långt i utvecklingen av både hybridteknik för flyg och det helt eldrivna flygplanet ES-19.

Det har plats för 19 passagerare, ska kunna flyga sträckor på upp till 40 mil och väntas lanseras 2026.

Finnair är ett flygbolag som har visat intresse för ES-19. Bland Heart Aerospaces samarbetspartner hittas förutom SAS också Saab och Air Canada, som båda har investerat i bolaget.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: