Regeringen tar större grepp kring elektrifiering av transporter

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 dec 2021

Enligt Sverige miljömål ska utsläppen från transporter år 2030 ha minskat med 70 procent jämfört med nivåerna 2010.

Elbilar och eldrivna lastbilar spelar en avgörande roll för att nå målet. Men nu lägger regeringen fram sju nya uppdrag för att undersöka möjligheterna att öka elektrifiering även inom andra transportområden.

– Nu tar vi nästa steg och tittar på hur vi kan skapa incitament för att påskynda elektrifieringen av sjöfarten och flyget. En av regeringens prioriteringar är att driva på den gröna industriella revolutionen med investeringar i hela landet. Så minskas utsläppen och så hamnar framtidens jobb i Sverige, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett uttalande.

Undersökningar och analyser av elektrifiering

Naturvårdsverket ska göra en analys av miljöeffekter när vägtransporter elektrifiering och Trafikanalys får i uppdrag att ta fram en lägesrapport samt analys på utveckling av tekniska egenskaper fram till 2030.

Bastø Electric arrival to Horten_Foto_Bastø_Fosen
Bastø Electric, eldriven färja i Norge

Det är områden där elektrifiering går snabbt framåt och regeringen vill nu få fram underlag kring andra transporter.

Bland annat ska Trafikanalys titta på hur sjötransporter delvis kan elektrifieras genom att kopplas in på elnätet när de ligger vid kaj eller använda batterdrift inne i hamnar.
Även möjligheterna med helt eldrivna fartyg är något som ska undersökas.

Samtidigt ska Boverket titta på om det behövs regeländringar för utbyggnaden av laddinfrastruktur både utmed vägar och till sjötransporter.

Elflygplan kan bli ny industri

Även transporter i luften ingår i det nya uppdraget. Energimyndigheten ska titta på hur klimatpremier skulle kunna se ut för att driva på utvecklingen av eldrivna flygplan.

Reden idag finns utveckling av eldrivna flygplan i Sverige hos bland annat företaget Heart Aerospace utanför Göteborg. De hoppas kunna lansera ett mindre flygplan med en räckvidd på 40 mil 2025.

Tidigare har Skellefteå Flygplats meddelat att de vill ligga i framkant inom eldrivna flygplan. Bland annat finns planer på en linje med elflygplan över Bottniska viken till Finland samt tester med en eldriven flygshuttle till Northvolts batterifabrik

Det finns alltså möjligheter att bygga upp en ny industri för eldrivna flygplan i Sverige. Transportstyrelsen får därför uppdraget att undersöka hur de kan förbereda sig för det.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: