Elbilen logo Meny

Renault satsar på vätgas i transportbilar

Renault_2019 - Véhicules Utilitaires Z.E. 33 H2 HYDROGEN

I det nya numret av Elbilen tittar vi närmre på hur grön vätgas kommer att spela en allt viktigare roll för framtidens energiförsörjning. Antalet vätgasbilar är ännu knapert, men den senaste tiden har det kommit flera nyheter inom vätgas från franska Renault

Bland annat meddelas att de ingår ett samarbete med Faurecia som tillverkar behållare för vätgas. Företaget har nyligen utvecklat lättare och mer kostnadseffektiva behållare som de säger ska snabba på utvecklingen av vätgas för transporter. Redan nu levererar de behållare till Hyundai som testar 1 600 vätgasdrivna lastbilar i Schweiz.

Vätgas_2021 - Collaboration between the Renault Group and Faurecia on hydrogen storage systems_Foto_Faurecia
Vätgasbehållare från den franska tillverkaren Faurecia

Samarbetet mellan de båda franska företagen är helt i linje med de tidigare uppgifterna om att Renault skapar ett joint venture med företaget Plug Power som utvecklar bränsleceller.

Renault vill därmed erbjuda transportbilar med vätgasdrift baserade på modellerna Trafic och Master. Lanseringen ska vara planerad till redan senare i år och Renault vill fortsätta satsningen på vätgas inom mindre lastbilar.

Renault har även tidigare varit inne på området vätgas för sina transportbilar. För två år sedan visades de eldrivna Kangoo Z.E. och Master Z.E. upp med bränsleceller som räckviddsförlängare. De nya versionerna ska däremot endast utrustas med bränsleceller.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-02-24