Renault Scenic utsedd till Årets bil – för andra gången

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 feb 2024

Idag öppnar bilsalongen i Geneve och mässans första aktivitet är att meddela vilken modell som plockar hem titeln som Årets bil i Europa. Som i år blev Renaults nya elsuv Scenic E-Tech. Det är faktiskt andra gången som Scenic tar hem priset. Förra gången var 1997, men då var modellen fortfarande en MPV och med förbränningsmotor.

Dagens Scenic mäter 4,47 meter på längden och går att beställa nu med väntad leveransstart i maj. Priset börjar på 464.900 kronor för versionen med 170 hästkrafter och ett batteri på 60 kWh för 42,9 mil. Utöver det finns ett större batteri på 87 kWh för 62,2 mils räckvidd och då en starkare elmotor på 220 hästkrafter som kostar från 549.900 kronor.

– Att vinna det prestigefyllda priset ‘Årets Bil’ är vi alla väldigt stolta över på Renault. Utmärkelsen visar att vi har gjort rätt val: rekordstor räckvidd, generöst och inbjudande utrymme, allt med en noggrant hanterad miljöpåverkan, säger Renaults vd Fabrice Cambolive.

Av de sju bilar som tog sig till final var alla utom en, Toyota C-HR, eldrivna. Övriga finalister var BMW 5-serie, BYD Seal, Peugeot E-3008/3008, Volvo EX30 och förra årets vinnaren av titeln Årets elbil från oss på Elbilen, Kia EV9.

Årets bil utses av en jury bestående av 59 journalister från 22 länder. Sverige representeras av Tommy Wahlgren från Vi Bilägare, Jan-Erik Berggren från Teknikens Värld och Carl-Johan Lejland från Dagens Industri. Resultatet från omröstningen visar däremot att de svenska jurymedlemmarna föredrog BMW 5-serie och Kia EV9, som de gav höga poäng.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: