Rivian bygger eget laddnätverk i USA med 10 000 laddare till 2023

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 mar 2021

Egentligen skulle den elektriska pickup-modellen R1T från amerikanska Rivian börja rulla på vägarna redan förra året. Men som för så mycket annat satte coronaviruset stopp för det.

I sommar är det till slut dags att lansera bilen i USA där den fått ett lanseringspris på 75 000 dollar, omkring 640 000 kronor. Rivian har sagt att de vill lansera både R1T och SUV:en R1S i Europa, eventuellt redan 2022.

Med 48 mils räckvidd och fyrhjulsdrift ska modellen locka till äventyr i naturen – men även där måste det också gå att ladda ibland.

Rivian bekräftar nu de tidigare planerna på att bygga ett så kallat ”Rivian Adventure Network” med laddstationer för att göra det lättare att komma ut i naturen med sin el-pickup.

Enligt Rivian skiljer sig därmed deras laddnätverk åt mot Teslas i det att Rivians kunder vill besöka andra platser än de som kör en Tesla.

Till år 2023 ska det finnas 10 000 laddare på den amerikanska och kanadensiska marknaden.

Grafik: Rivian

Planen är att bygga 3 500 snabbladdare utmed större vägar med laddeffekter på 200 kW som sedan ska öka till minst 350 kW. Utöver det ska ytterligare omkring 10 000 Typ 2-laddare med 11,5 kW vid köpcentrum och restauranger. De långsammare så kallade ”waypoint”-laddarna ska även sättas upp i närheten av vandringsleder och liknande platser dit Rivian tänker sig att ägarna av en deras modeller vill åka för att uppleva naturen.

Enligt Rivian skiljer sig därmed deras laddnätverk åt mot Teslas i det att Rivians kunder vill besöka andra platser än de som kör en Tesla.

Waypoint-laddarna ska vara öppna för andra elbilar, men de 3 500 snabbladdarna kommer vara exklusiva för Rivians modeller. Det väckte snabbt en del kritik på Twitter från användare som menar att det istället behövs snabbladdare för alla för att skynda på omställningen till eldrift.

Stationerna ska gå att se i bilens navigationssystem och strömmen ska så långt som möjligt komma från förnyelsebara källor som sol och vindkraft. Kostnaderna för att använda nätverket och om det även finns planer för Europa framgår inte.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: