Så många batteribyten gör Nio varje dag

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 aug 2024

Tidigare försök att etablera batteribyten som alternativ till snabbladdning gick i graven och tekniken ansågs uträknad. Men Nio har de senaste åren byggt upp en infrastruktur för att byta batterier, inte minst på hemmamarknaden Kina där det enligt de senaste siffrorna finns drygt 2.400 så kallade Power Swap stationer.

Nu meddelar tillverkaren att det har genomförts 50 miljoner batteribyten sedan den första stationen öppnades 2018. Den totala energimängden i batteripaketen som har bytts uppgår till 2,62 GWh och för tillfället sker det i genomsnitt 79.000 byten per dag.

Och takten ökar snabbt. I oktober förra året hade det genomförts 30 miljoner byten, i april i år var det 40 miljoner och nu – alltså mindre än fyra månader senare passeras milstolpen 50 miljoner.

Någon fördelning mellan olika marknader presenteras inte. Med 50 stationer här i Europa, varav åtta i Sverige, har de flesta av bytena skett i Kina. För några veckor sedan meddelade Nio att det genomförts 71.400 batteribyten i Europa, sedan den första Power Swap stationen här öppnade i Norge 2021.

Ett batteribyte tar omkring fem minuter. Nyare versioner av stationerna klara att genomföra bytet snabbare och kan även bidra till att stabilisera elnätet. För att kunna byta batteri måste du leasa en bil från Nio eller köpa den utan batteri som då hyrs till en månadskostnad genom tjänsten Battery as a Service, BaaS.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: