Så mycket kostar Fiskers supersportbil Ronin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 aug 2023

Under ett event i början av augusti presenterade uppstickaren Fisker hela tre nya kommande modeller, samt ett äventyrspaket till första modellen Ocean. Med den ena av de tre modellerna – Ronin – går Fiskers grundare Henrik Fisker tillbaka till det han kan bäst: sportbilar. Teaserbilder av Ronin har visats redan tidigare, men nu fick vi se den i sin helhet och veta att den drivs av tre elmotorer som tillsammans ger 1 000 hästkrafter. Spurten från 0-100 km/h ska klaras på strax över två sekunder och toppfarten är 275 km/h.  Kanske ännu mer imponerande är uppgiften om räckvidden, som anges till 97 mil. Stämmer det i verkligheten tar Fisker Ronin över förstaplatsen som elbilen med längst räckvidd från Lucid Air. I utförandet Range har den en räckvidd på 88,3 mil. För att hålla nere vikten är Ronin byggd i lättviktsmaterial, bland annat nämns aluminium. De stora fälgarna på 23 tum är av kolfiber.

Men prestandan kommer med ett pris. Som en handbyggd supersportbil och planerad att från 2025 tillverkas i endast 999 exemplar blir också prislappen därefter. Riktpriset anges till 385 000 dollar, vilket med dagens växelkurs innebär ett svenskt pris på 4,2 miljoner kronor. Tidigare har Henrik Fisker talat om ett pris från 200 000 dollar. Då angavs däremot räckvidden till ”endast” omkring 85 mil. Den som vill säkra ett exemplar kan förboka sin Ronin redan nu mot en handpenning på 2 000 dollar.

Trots det tydliga sportbilsutseendet är Ronin en GT-vagn med plats för fem personer. Taket av kolfiber kan fällas in i bagaget bak med mobiltelefonen. För att ändå kunna ta med sig lite packning då hittas även en frunk under huven fram. För att enkelt komma in och ut har Ronin fått uppfällbara så kallade ”fjärilsdörrar”. De öppnas genom endast ett handtag eller styrs också de med mobilen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: