Så mycket kostar nya Nissan Leaf

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

9 aug 2017

Att nästa generation av Nissan Leaf visas upp först i september har inte stoppat någon från att lägga ut specifikationerna på en marknadsföringssida på internet. Innan misstaget upptäcktes och informationen på Autobytel försvann hann Inside EVs konstatera att det minsta batteripaketet blir på 40 kilowattimmar.

Att priset i USA blir 29 990 dollar – motsvarande 244 000 kronor – för grundmodellen är en annan hemlighet som hann avslöjas innan informationen gick upp i rök. Motoreffekten är 147 hästkrafter, 40 fler än i den nuvarande modellen. Vridmomentet har också ökat ganska rejält, så bilen lär bli rejält piggare än i dag.

Avslöjandet kommer bara en vecka efter att en bilpaparazzo fick syn på den kommande modellen i Barcelona, av allt att döma i samband med en reklamfilmsinspelning.

En närbild som tidigare har tagits på instrumentbrädan i 2018 års modell avslöjar också en räckvidd på 165 miles, motsvarande 265 kilometer. Det får anses vara väl godkänt om man tittar i backspegeln, men både Chevrolet Bolt/Opel Ampera-e och Tesla Model 3 har längre räckvidd. Mycket talar dock för att bilen även kommer med ett batteripaket på 60 kilowattimmar och då talar vi om en räckvidd på upp emot 400 kilometer.

Nissan själva verkar inte vilja vara sämre. På tisdagen släppte de bomben att de inte längre ska tillverka batterier på egen hand. Dotterbolaget Automotive Energy Supply Corporation (AESC) ska säljas till GSR Capital. Utvecklings- och produktionsanläggningarna i Smyrna, USA, samt Sunderland i Storbritannien ingår i försäljningen.

Anledningen uppges vara att affären är bra både för Nissan och AESC. Batteriföretaget bedöms få ett större kundunderlag medan Nissan i stället kan fokusera all sin energi på att utveckla bilar

 

 

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!