Oljemiljarder ska köpa Tesla – for rial

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

14 aug 2018

Saudiska pengar ska ta Tesla från börsen och därmed ge företaget större handlingsfrihet. Den amerikanska biltillverkarens vd Elon Musk skapade stor uppståndelse när han nyligen twittrade att han ville privatisera företaget genom att erbjuda aktieägarna 420 dollar per aktie, 20 procent över den dåvarande kursen. Affären är värd uppemot 80 miljarder dollar, vilket fick den amerikanska finansmyndigheten SEC att utbrista ”Show us the money!”

Nu har Musk låtit meddela att jättesumman skulle komma från en saudiarabisk investeringsfond som länge har varit intresserade av företaget. ”Under vårt första möte  i början av 2017 förklarade de sitt intresse med att det är viktigt för dem att diversiera för att göra sig mindre beroende av olja,” skriver han på Teslas officiella blogg.

SEC ställde sig också frågande till att Musk hade släppt nyheten på Twitter i stället för att gå den sedvanliga vägen, det vill säga genom myndigheten. Musk förklarar detta med att han ville att alla aktieägare, inte bara de med stora poster, skulle få nyheten samtidigt. Han ville helt enkelt vara så transparent som möjligt.

Musk påpekar också att jätteaffären med största sannolikhet inte kommer att avse alla aktier. Det kommer med andra ord inte att krävas lika många rial som den saudiska valutan heter som många hävdar för att privatisera företaget. Hans bedömning är att ”bara” två tredjedelar av aktierna kommer att köpas upp. Resten kommer fortfarande att ägas av mindre investerare, även om de inte längre kommer att kunna handlas med på börsen.

Om affären blir av innebär det att pressen på Tesla att leverera ett positivt resultat, något som hittills har varit mycket svårt, minskar. Dessutom slipper företaget att lägga tid och energi på att förbereda de kvartalsrapporter som har varit en starkt bidragande orsak till svängningarna i aktiekursen, något som har fått många anställda att oroa sig då de också äger aktier. Sammantaget skulle den förbättra förutsättningarna att uppnå målen, resonerar Musk.

Affären skulle även få ett mycket stort symbolvärde. Musk ville revolutionera fordonsmarknaden genom att tillverka utsläppsfria bilar och med tanka på att alla större biltillverkare på senare tid har offentliggjort tidsplaner för när även de ska gå över till elbilar har han lyckats. Och om den saudiska affären blir av får han det ultimata kvittot på att han har rätt – det handlar ju i så fall om många miljarder rial intjänade med hjälp av olja.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!