Så snabbt kan du ladda vid en V4 Supercharger

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 jul 2023

Sedan starten 2012 med Teslas laddnätverk Supercharger har effekten vid laddstolparna höjts med varje ny generation. Från 100 kW med ursprungliga v1 till 250 kW hos V3, vilket är de snabbaste laddarna från Tesla i Sverige idag. Men på andra håll har Tesla börjat sätta upp sina ännu snabbare V4 Supercharger.

Frågan har ändå varit hur hög effekt det verkligen går att ladda med vid dem. De första V4 Supercharger i Europa sattes upp i Nederländerna tidigare i år. Men där handlade det precis som hos V3 om en effekt på 250 kW. Tesla har däremot lovat högre effekt.

Från Storbritannien kommer nu en bekräftelse på att V4 klarar mer än så. Inför bygget av en station med 36 Superchargers varav 16 är av typen V4 i Swindon väster om London framgår att effekten är på 350 kW. Så hög effekt hittas bland annat hos laddare från Ionity. Men 350 kW är ännu ovanligt idag och få elbilar kan dra nytta av så hög effekt. Inte heller Teslas egna nuvarande modeller.

Ytterligare en fördel med V4 är att själva laddkabeln är betydligt längre. Något som gör dem enklare att använda för andra märken än Tesla som har laddluckan placerad på annan plats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: