Samsung SDI: snabbladdande teknik och solid state från 2027

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 mar 2024

Kampen om vem som ska bli först att lyckas masstillverka solid state-batterier hårdnar. Med fast i stället för flytande elektrolyt vill bil- och batteritillverkare lansera elbilar med längre räckvidd och snabbare laddning än idag.

Toyota och Nissan har båda lovat modeller med solid state-batterier till 2028. Även om det är lite oklart vilka mängder det handlar om. Nu meddelar Samsungs avdelning för batteritillverkning, Samsung SDI, att de siktar på masstillverkning av solid state-batterier från 2027. Enligt företaget kommer deras solid state-batterier ha 40 procent högre energidensitet än företagets nuvarande batterier med prismatiska celler. Under batterimässan InterBattery 2024 i Seoul kommer Samsung SDI presentera fler detaljer kring planerna under veckan.

För att ingen ska tvivla på vad det handlar om skriver Samsung också att det gäller ”all solid state”-batterier, alltså batterier med en verkligt fast elektrolyt. Tidigare har bland annat NIO testat batterier som beskrivs som ”semi solid state” och då använder en blandning av fast och flytande elektrolyt.

Utöver det ska Samsung SDI även presentera vad som beskrivs som ”ultrasnabb laddningsteknik”. Genom att minska motståndet i överföringen av batteriets litiumjoner ska det ska det gå att ladda från 8 till 80 procent på endast 9 minuter. Ytterligare en nyhet från Samsung SDI är ett batteri som ska ha en livstid på över 20 år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: