Samsung visar nytt solid state-batteri – ska kunna ge 80 mils räckvidd

Lotta Hedin

Lotta Hedin

24 jun 2020

Forskare från Samsung Advanced Institute of Technology och Samsung R&D Institute i Japan har presenterat en prototyp av ett nytt så kallat solid state-batteri. Enligt företaget ska det nya batteriet möjliggöra 800 kilometers räckvidd hos elbilar och hålla för 1 000 laddcykler.

Ett solid state-batteri har till skillnad från de litiumjonbatterier som används i elbilar i dag en fast elektrolyt i stället för en flytande sådan.

Med dessa batterier kan man få betydligt högre energidensitet på mindre yta. Men problemet är att det lätt bildas så kallade dendriter, en slags kristallutväxter vid anoden i solid state-batterier, något som förkortar livslängden och kan vara en säkerhetsrisk.

Vad man nu gjort – för första gången, enligt Samsung – är att använda ett mycket tunt lager av silverkarbon-komposit i anoden i stället för de anodmaterial som hittills varit brukligt att använda i batterier med fast elektrolyt, något som ska ha lett till mycket goda resultat.

Forskartemet kunde enligt Samsung minska tjockleken på anoden och öka energidensiteten till 900 Wh per liter. Med den påscell-prototyp som teamet tagit fram blir batteripacket bara hälften så stort som ett batteripack med liknande kapacitet i dag. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: