Saudisk miljardinvestering i Teslakonkurrent

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

19 sep 2018

Saudiarabien storinvesterar i elbilstillverkaren Lucid Motors. Beskedet om satsningen, som uppgår till över en miljard dollar, motsvarande minst nio miljarder kronor, kommer bara veckor efter att en saudisk investeringsfond uppgavs vara intresserade av att köpa in sig i Tesla.

Tesla-affären blev aldrig av, eftersom vd:n Elon Musk gjort en 180-gradersgir och meddelat att han har omvärderat planen på att avlista företaget från börsen.

Saudiarabien, som måste hitta alternativa intäktskällor i en värld där allt fler bilar börjar rulla på el i stället för olja, riktade i stället sitt intresse mot ett annat företag baserat i Silicon Valley. För den oinitierade förefaller det vara ett osäkert kort, för vem har sett en bil från Lucid Motors rulla in vid laddstationen?

Företaget har dock varit verksamt i ungefär ett decennium, större delen av tiden verkade de i det fördolda. Och även om de ännu inte har kommit i gång med någon massproduktion har de visat sitt kunnande. Ett av de mest kända exemplen är den skåpbil som körde ifrån en Tesla Model S (företaget hette då Atieva, se videon här). Själva bilen var inte deras, men väl drivlinan.

När deras första bil kommer ut på marknaden kan vi förvänta oss en bil med rejäl räckvidd – när Lucid Air först presenterades talades det om en räckvidd på 400 miles, omkring 640 kilometer, men det var ett tag sedan och batteriutvecklingen går framåt. Modellen är en sedan, men mer en sport- än familjebil då den har testats i 350 kilometer i timmen.

 

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: