Scania sluter avtal med litauisk transportör om 600 eldrivna lastbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 dec 2022

När biltillverkare talar om att de endast ska sälja elbilar från ett visst år kommer det ofta med tillägget “på marknader där det är möjligt”. Marknader där elektrifieringen får vänta är till exempel Afrika och Sydamerika, men även inom Europa pekas på en ojämn takt i elektrifieringen.

Norra och västra Europa ligger före södra och östra Europa. Det stämmer om man bland annat kollar på utbyggnaden av laddinfrastruktur. Men riktigt så svart-vit är bilden inte heller.

Det visar nu det litauiska transportbolaget Girtek som ingått ett avtal med Scania om leverans av 600 eldrivna lastbilar.

– Samarbetet med Scania är nästa steg på vår väg mot att bli ett av de tio främsta logistikföretagen i Europa. Med målet att göravägtransporterna mer hållbara har vi anslutit oss till Scania för att dela med oss av våra erfarenheter och samarbeta för att utveckla det framtida transportsystemet i Europa, kommenterar Mindaugas Pasilauskas från Girteka avtalet.

Lastbilarna ska levereras under en period på fyra år. När leveranserna beräknas komma igång och vilken eller vilka modeller det handlar om nämns inte.

Avtalet innefattar också ett samarbete kring utbyggnad av laddinfrastruktur och optimering av laddlösningar. Det sistnämnda är något där Scania även samarbetar med det svenska bolaget Einride och deras mjukvarusystem för elektrifierade transporter, Saga.

Einride beställde tidigare i år 110 eldrivna lastbilar från Scania, vilket då var den största ordern hittills för tillverkaren. Om avtalet med litauiska Girtek genomförs fullt ut blir det med råge den största beställningen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!